Heb je je ooit afgevraagd waarom je zoon of dochter moeiteloos instructies onthoudt die ze horen, maar worstelt met instructies die ze lezen? Of misschien heeft jouw kind precies het tegenovergestelde? Dit kan verklaard worden door ‘leerstijlen’. Leerstijlen zijn theorieën die suggereren dat mensen verschillen in hoe ze het beste leren. Sommigen van ons leren het beste door te kijken (visueel), anderen door te luisteren (auditief), weer anderen door te lezen en te schrijven, en sommigen door fysiek bezig te zijn (kinesthetisch).
Voorbeeld
Stel je voor, je kind leert fietsen. Een visueel lerend kind zou het meest profiteren van het kijken naar demonstraties en afbeeldingen van iemand die fietst. Een auditief lerend kind zou mogelijk meer leren van gedetailleerde verbale instructies en verhalen over fietsen. Een lezend/schrijvend kind zou baat hebben bij het lezen van een handleiding of het volgen van stap-voor-stap instructies. Ten slotte zou een kinesthetisch lerend kind het beste leren door direct op de fiets te stappen en het zelf uit te proberen.
Waarom het Belangrijk is
Het begrijpen van leerstijlen is cruciaal omdat het ons kan helpen de meest effectieve manier te vinden om informatie te presenteren zodat onze kinderen deze het beste kunnen begrijpen en onthouden. Door in te spelen op hun natuurlijke voorkeuren kunnen we hun leerproces ondersteunen en verbeteren.
Hoe het Werkt
Bij het toepassen van leerstijlen in begrijpend lezen, kan je als volgt te werk gaan:
- Identificeer de leerstijl van jouw kind. Dit kan door te observeren hoe zij het liefst spelen of leren, of via formele vragenlijsten.
- Pas de leesstrategie aan. Voor visuele lerenden, gebruik veel afbeeldingen, diagrammen en visuele samenvattingen. Auditieve lerenden hebben baat bij het hardop lezen of luisteren naar audioboeken. Lezend/schrijvend lerenden zullen profiteren van het maken van aantekeningen of het schrijven van samenvattingen. Kinesthetische lerenden kunnen activiteiten doen gerelateerd aan de tekst, zoals rollenspel.
- Herhaal en wissel af. Het is ook belangrijk om af te wisselen tussen verschillende stijlen om de leervaardigheden te versterken.
Tips voor Effectief Gebruik
- Variatie is sleutel. Zelfs als je kind een voorkeur heeft voor een bepaalde leerstijl, is het goed om variatie in de leeractiviteiten te brengen.
- Betrokkenheid. Zorg dat leermaterialen en -activiteiten aansluiten bij de interesses van je kind.
- Feedback. Vraag regelmatig hoe ze over de leermaterialen denken en voel je vrij om aanpassingen te maken.
Valkuilen of Veelgemaakte Fouten
- Eenzijdigheid. Zich te veel focussen op één leerstijl kan ertoe leiden dat je kind minder bekwaam wordt in de andere stijlen. Het is belangrijk om een balans te vinden.
- Vaste mindset. Denken dat je kind alleen kan leren via een specifieke stijl kan beperkend werken. Blijf open voor de evoluerende leerbehoeften van je kind.
Samenvatting
Leerstijlen, of de voorkeursmanieren waarop we leren, kunnen variëren van visueel, auditief, lezend/schrijvend tot kinesthetisch. Door deze stijlen te begrijpen en erop in te spelen, kun je de leerervaring van je kind optimaliseren. Maak gebruik van variatie, blijf betrokken, en sta open voor aanpassingen naar gelang hun behoeften. Onthoud dat een flexibele aanpak cruciaal is voor de ontwikkeling van goed afgeronde leerbehoeften.