Ga naar de inhoud
Home » Wat is de Stamgroep – Uitgelegd voor Ouders

Wat is de Stamgroep – Uitgelegd voor Ouders

Stel je eens voor: een klaslokaal waar kinderen van verschillende leeftijden samen leren. Dus niet alleen maar leerlingen die allemaal even oud zijn, maar een mix van jong en ouder. Dat is precies wat een stamgroep is. Deze term wordt vooral gebruikt in het Jenaplanonderwijs, een onderwijsvorm waarbij kinderen worden gestimuleerd om samen te werken, van en met elkaar te leren in een omgeving waarin verschillende leeftijden door elkaar heen lopen.

Voorbeeld

Een stamgroep kan bestaan uit leerlingen van groep 3, 4 en 5 die samen in één klaslokaal zitten. Zo kan een leerling uit groep 5 misschien helpen met het lezen van moeilijke woorden aan een leerling uit groep 3. Of misschien werken ze samen aan een project over de natuur, waarbij ieder zijn eigen kennis en vaardigheden inbrengt.

Waarom het Belangrijk is

Je vraagt je misschien af waarom dit belangrijk is, vooral als het gaat om begrijpend lezen. Welnu, door binnen een stamgroep te werken, leren kinderen niet alleen van de leerkracht, maar ook ontzettend veel van elkaar. Oudere kinderen leren om informatie duidelijk en simpel uit te leggen, wat hen helpt om de stof beter te begrijpen. Jongere kinderen worden uitgedaagd door de oudere kinderen en leren op een hoger niveau te denken en te werken. Dit stimuleert de leesvaardigheid en het begrip van de kinderen op alle leeftijden.

Hoe het Werkt

In een stamgroep worden vaak projecten of thema’s behandeld waarbij kinderen samen moeten werken. Laten we deze aanpak toepassen op begrijpend lezen. Een leerkracht kan een verhaal introduceren dat past bij het huidige thema. De oudere kinderen kunnen dan moeilijke woorden of concepten uitleggen aan de jongere kinderen, of de leerkracht kan groepjes vormen waarin elk kind een deel van een verhaal leest en samenvat voor de rest. Door zo’n diversiteit aan leeftijden en begripsniveaus komen er verschillende perspectieven en interpretaties naar voren, wat het begrip en de kritische denkvaardigheden van alle leerlingen ten goede komt.

Tips voor Effectief Gebruik

  1. Moedig oudere kinderen aan om geduldig en duidelijk uitleg te geven aan jongere kinderen.
  2. Zet projecten op waarbij kinderen samen moeten lezen en discussiëren over wat ze hebben gelezen.
  3. Maak gebruik van de verschillende leesniveaus binnen de groep om elkaar uit te dagen en te ondersteunen.
  4. Geef kinderen de kans om te reflecteren op wat ze hebben geleerd van elkaar.

Valkuilen of Veelgemaakte Fouten

Een veelvoorkomende fout is om te denken dat de oudere kinderen in de groep alleen maar ‘leraren’ zijn voor de jongere kinderen. Het is belangrijk dat alle kinderen, ongeacht hun leeftijd, zowel leren als onderwijzen. Zo krijgt iedereen de kans om te groeien.

Samenvatting

Stamgroepen vormen een unieke en dynamische leeromgeving waar kinderen van verschillende leeftijden samen komen om te leren. Dit systeem bevordert samenwerking, verbetert begrijpend lezen en biedt kinderen de kans om van elkaar te leren op manieren die in traditionele klassen niet mogelijk zijn. Door elkaar te helpen en uit te dagen, bouwen ze samen aan een stevige basis voor levenslang leren.