Ga naar de inhoud
Home » Wat is Sensorische Integratie – Uitgelegd voor Ouders

Wat is Sensorische Integratie – Uitgelegd voor Ouders

Heb je je ooit afgevraagd hoe het komt dat je kind op sommige dagen overgevoelig lijkt voor geluid, terwijl op andere dagen het niet uitmaakt hoe luid de omgeving is? Of waarom sommige kinderen moeite hebben met het verdragen van bepaalde soorten kledingstof tegen hun huid, terwijl anderen zonder problemen elk soort stof kunnen dragen? Dit alles heeft te maken met een proces genaamd sensorische integratie. Dit is het proces waarbij onze hersenen sensorische informatie (dat wat we zien, horen, voelen, proeven, en ruiken) interpreteren en organiseren om gepast te kunnen reageren. Voor sommige kinderen verloopt dit proces niet zonder slag of stoot, wat hun dagelijks leven ingrijpend kan beïnvloeden.

Voorbeeld

Stel je voor dat je in een kamer zit met zacht achtergrondmuziek, een mild licht van buiten, en je draagt comfortabele kleding. Voor de meesten van ons zullen onze hersenen deze sensorische informatie makkelijk verwerken, waardoor we ons op ons gemak voelen. Echter, voor een kind met sensorische integratieproblemen kan hetzelfde scenario overweldigend zijn. De muziek kan te luid lijken, het licht te fel en de kleding oncomfortabel, wat resulteert in ongemak of zelfs stress en angst.

Waarom het Belangrijk is

Het begrijpen van sensorische integratie is cruciaal omdat het helpt om bepaalde gedragingen of moeilijkheden van je kind te verklaren. Een kind dat moeite heeft met sensorische integratie kan bijvoorbeeld problemen hebben met concentratie en leren, wat direct invloed heeft op hun ervaring op school en met begrijpend lezen.

Hoe het Werkt

Binnen de context van begrijpend lezen, kan een sensorisch overgevoelig kind moeite hebben om zich te concentreren op de tekst door externe factoren, zoals het geluid van de airco of de textuur van het papier. Het begrijpen en herkennen van deze sensorische voorkeuren of aversies kan je helpen om een meer ondersteunende leesomgeving voor je kind te creëren. Denk aan een rustige, goed verlichte plek met weinig afleiding en eventueel het gebruik van specifiek materiaal dat aansluit bij hun sensorische behoeften.

Tips voor Effectief Gebruik

  1. Identificeer de Sensorische Voorkeuren van je Kind – Let op wat je kind prettig of juist onprettig vindt in hun omgeving.
  2. Creëer een Aangepaste Leesomgeving – Pas de leesomgeving aan op basis van deze voorkeuren.
  3. Gebruik Sensorisch Vriendelijke Materialen – Probeer verschillende soorten boeken en leesmaterialen uit die je kind aanspreken.

Valkuilen of Veelgemaakte Fouten

Een veelgemaakte fout is het negeren of misinterpreteren van sensorische signalen van je kind, zoals bedekken van de oren of weigeren bepaalde kleding te dragen, als ‘lastig’ gedrag in plaats van signalen die duiden op sensorische overbelasting.

Samenvatting

Sensorische integratie is het vermogen van de hersenen om sensorische informatie te verwerken en te organiseren, iets wat bij sommige kinderen moeilijk kan zijn. Dit begrip kan helpen om het gedrag van je kind beter te begrijpen en ondersteunen, vooral op het gebied van leren en begrijpend lezen. Door het creëren van een optimale leesomgeving en het herkennen van de unieke sensorische behoeften van je kind, kun je hen helpen slagen op school en daarbuiten.