Ga naar de inhoud
Home » Wat is Schrijftherapie – Uitgelegd voor Ouders

Wat is Schrijftherapie – Uitgelegd voor Ouders

Stel je voor, jouw kind worstelt met het op papier zetten van gedachten, verhalen of zelfs met het simpelweg schrijven van zijn of haar naam. Dit zou dysgrafie of een andere schrijfproblematiek kunnen impliceren. Hier komt schrijftherapie om de hoek kijken. Schrijftherapie is een therapeutische benadering ontworpen om de schrijfvaardigheden van kinderen (maar ook volwassenen) te verbeteren. Dit doet het door niet alleen aandacht te besteden aan de fysieke handeling van schrijven, maar ook aan het uitdrukken van gedachten op een coherente en heldere manier.

Voorbeeld

Neem bijvoorbeeld Tim, een leerling uit groep 5 die moeite heeft met het gestructureerd op papier zetten van zijn ideeën. Met behulp van schrijftherapie, begint Tim met oefeningen die zich focussen op fundamentele schrijfvaardigheden, maar gaat al snel over op activiteiten die hem helpen zijn gedachten beter te organiseren en uit te drukken. Hierdoor wordt schrijven voor Tim niet alleen makkelijker, maar ook plezieriger.

Waarom het Belangrijk is

Schrijfvaardigheden zijn essentieel voor succes op school en daarbuiten. Het stelt kinderen in staat hun kennis, ideeën en gevoelens effectief te communiceren. Schrijftherapie is daarom niet alleen belangrijk voor het verbeteren van handschrift of spelling, maar ook voor het bevorderen van zelfvertrouwen en zelfexpressie.

Hoe het Werkt

De toepassing van schrijftherapie kan variëren afhankelijk van de behoeften van het kind. Het kan bijvoorbeeld beginnen met het versterken van de fijne motoriek door middel van activiteiten als kralen rijgen of kleien. Vervolgens kunnen specifieke schrijfoefeningen worden ingezet om de handeling van het schrijven te verbeteren. Verder gaat het om opdrachten die creativiteit en expressie stimuleren, zoals het schrijven van korte verhalen of dagboeken.

Tips voor Effectief Gebruik

  1. Regelmaat is cruciaal: Net als bij sport of muziek, hoe meer oefening, hoe beter.
  2. Maak het leuk: Gebruik interessante schrijfprompts of verhalen om motivatie hoog te houden.
  3. Wees geduldig: Vooruitgang in schrijfvaardigheid kan soms traag verlopen. Moedig aan zonder te pushen.
  4. Werk samen: Overweeg samen te werken met leraren en therapeuten om de aanpak te coördineren.

Valkuilen of Veelgemaakte Fouten

Een veelgemaakte fout is het te snel willen zien van resultaten. Schrijfontwikkeling vereist tijd en consistentie. Ook het vergelijken van jouw kind met leeftijdsgenoten kan demotiverend werken. Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo.

Samenvatting

Schrijftherapie biedt een gestructureerde maar flexibele benadering voor het verbeteren van schrijfvaardigheden. Door de focus niet alleen te leggen op de mechanica van het schrijven, maar ook op de expressieve aspecten ervan, kan het kinderen helpen zich overtuigd en vloeiend uit te drukken op papier. Het vereist geduld, herhaalde oefening en een dosis creativiteit, maar de voordelen voor het zelfvertrouwen en academisch succes van jouw kind zullen het allemaal waard zijn.