Ga naar de inhoud
Home » Wat is Ontwikkelingsgericht Onderwijs (OGO) – Uitgelegd voor Ouders

Wat is Ontwikkelingsgericht Onderwijs (OGO) – Uitgelegd voor Ouders

Welkom! Heb je ooit gehoord over Ontwikkelingsgericht Onderwijs, of OGO? Misschien klinkt het een beetje als onderwijstaal, maar ik beloof je, het is een heel spannend en belangrijk concept voor jouw kind. Dus, wat is dat nu precies, OGO? In het kort, het is een manier van onderwijzen die ervoor zorgt dat de nieuwsgierigheid en ontwikkeling van jouw kind centraal staan. Dit betekent dat de activiteiten op school mooi aansluiten bij wat jouw kind al weet en kan, en wat het wil leren.

Een Kijkje in de Praktijk

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat jouw kind dol is op dino’s (wie niet, toch?). In een OGO-klas zou de leerkracht deze passie kunnen gebruiken om een heel thema rond dino’s te bouwen. Dus, door te praten over dino’s, de verschillen tussen carnivoren en herbivoren te ontdekken, en zelfs een fossiel opgraving in de zandbak, leert jouw kind niet alleen over dino’s maar ook over wetenschap, geschiedenis, en zelfs een beetje over hoe wetenschappers denken en werken.

Waarom is OGO Belangrijk?

Nu vraag je je misschien af, waarom is dit belangrijk voor mijn kind? Nou, door onderwijs dat echt bij hen past en hen interesseert, wordt leren veel meer dan alleen het onthouden van feitjes. Het wordt een avontuur waarin ze de hoofdrol spelen. Het helpt ze om een liefde voor leren te ontwikkelen die een leven lang meegaat.

Hoe Werkt OGO?

Maar hoe werkt dit alles in de praktijk? Laten we dieper graven. OGO is niet alleen maar ‘leren over dino’s omdat het leuk is’. Het is een zorgvuldig gepland proces waarbij de leerkracht kijkt naar wat de kinderen nodig hebben en willen leren. Ze creëren activiteiten die niet alleen leuk zijn, maar die ook uitdagingen bieden die precies goed zijn voor het ontwikkelingsniveau van jouw kind. Dus, terwijl jouw kind denkt dat hij of zij gewoon aan het spelen is, zijn ze eigenlijk vaardigheden aan het bouwen zoals probleemoplossen, kritisch denken en zelfs teamwerk.

Tips voor Thuis

Wil je OGO ook thuis ondersteunen? Hier volgen een paar tips:

  • Luister naar waar jouw kind echt in geïnteresseerd is en bedenk samen activiteiten die deze interesses verkennen.
  • Stel vragen die ze zelf moeten ontdekken in plaats van directe antwoorden te geven. Bijvoorbeeld, “Wat denk je dat er gebeurt als…”.
  • Vier de vragen en nieuwsgierigheid van jouw kind, zelfs als je niet direct het antwoord weet.

Valkuilen Om te Vermijden

Een veelvoorkomende valkuil is het te veel sturen van het leren van jouw kind. Het is belangrijk dat kinderen ruimte krijgen om hun eigen interesses te volgen en zelf dingen te ontdekken. Het gaat er bij OGO juist om dat het leren natuurlijk voelt.

Samenvatting

OGO zet de ontwikkeling en interesses van jouw kind centraal, waardoor leren een avontuur wordt dat echt bij hen past. Door activiteiten die aansluiten bij de belevingswereld en ontwikkelingsniveau van jouw kind, ontwikkelen ze niet alleen kennis, maar ook een liefde voor leren die ze de rest van hun leven bijblijft. Neem deze tips mee en kijk hoe je thuis een leeromgeving kunt creëren die de nieuwsgierigheid van jouw kind ondersteunt en viert.