Ga naar de inhoud
Home » Wat is Motiverende Gespreksvoering – Uitgelegd voor Ouders

Wat is Motiverende Gespreksvoering – Uitgelegd voor Ouders

Heb je weleens geprobeerd om je kind te motiveren om iets te doen, zoals huiswerk maken of opruimen, maar zonder succes? Soms lijkt het alsof niets werkt. Hier komt motiverende gespreksvoering om de hoek kijken. Dit is een communicatietechniek die gericht is op het versterken van de intrinsieke motivatie van leerlingen om hun gedrag te veranderen. Eenvoudig gezegd, het helpt kinderen zelf te willen veranderen, in plaats van gedwongen te worden.

Voorbeeld

Stel, je kind wil niet opruimen. In plaats van te zeggen: “Je moet nu je kamer opruimen,” probeer je met motiverende gespreksvoering iets als: “Hoe zou je kamer eruitzien als je deze opruimt? Denk je dat je dan sneller jouw favoriete speelgoed zou vinden?” Dit stimuleert je kind om na te denken over de positieve kanten van het opruimen en zelf de keuze te maken om het te doen.

Waarom het belangrijk is

Motiverende gespreksvoering is niet alleen belangrijk voor alledaagse taken, maar ook voor leren en ontwikkeling. Het helpt kinderen om intern gemotiveerd te raken voor hun taken, huiswerk of gedrag, wat leidt tot langduriger en diepgaander leren. Kinderen die zelf willen leren of gedrag veranderen, zetten zich meer in en behalen op lange termijn betere resultaten.

Hoe het werkt

Het toepassen van motiverende gespreksvoering met je kind werkt in enkele stappen:

  1. Luister actief. Hoor echt wat je kind zegt en voelt.
  2. Stel open vragen. Vragen die niet met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoord kunnen worden, moedigen kinderen aan om na te denken en te spreken over hun gevoelens en gedachten.
  3. Bevestig. Laat zien dat je de gevoelens en gedachten van je kind erkent en waardeert.
  4. Samenvatten. Reflecteer samen op wat besproken is; dit helpt om tot de kern te komen en de motivatie te vinden.

Tips voor effectief gebruik

  • Wees geduldig. Verandering gebeurt niet van de ene op de andere dag. Geef het tijd.
  • Wees positief. Focus op de positieve aspecten van verandering en de voordelen ervan.
  • Vermijd dwang. Probeer niet je kind te dwingen, maar leid ze naar hun eigen conclusies.

Valkuilen of veelgemaakte fouten

Een veelgemaakte fout is te snel oplossingen voorstellen of de situatie zelf willen oplossen. Het is cruciaal om je kind zelf te laten nadenken en hun eigen oplossingen te laten vinden. Het is hun motivatie die je wilt versterken, niet jouw oplossing die je wilt opleggen.

Samenvatting

Motiverende gespreksvoering is een krachtige techniek om de intrinsieke motivatie van kinderen te versterken. Door actief te luisteren, open vragen te stellen, bevestiging te geven en samen te vatten, moedig je je kind aan om zelf na te denken over verandering en de voordelen daarvan. Het vraagt geduld en een positieve instelling, maar het resultaat is een kind dat gemotiveerd is van binnenuit, wat een van de sterkste drijfveren voor succes is.