Ga naar de inhoud
Home » Wat is Competentiegericht Leren – Uitgelegd voor Ouders

Wat is Competentiegericht Leren – Uitgelegd voor Ouders

Je hebt vast wel eens gehoord van de term ‘competentiegericht leren’, maar wat betekent het nu precies? In plaats van dat je kind alleen maar feiten en theorie uit z’n hoofd leert, draait het bij competentiegericht leren allemaal om praktische vaardigheden en de competenties die ze nodig hebben in het echte leven. Denk aan problemen oplossen, samenwerken en kritisch denken. Het is eigenlijk leren door te doen!

Voorbeeld

Stel je voor: jouw kind werkt aan een project over het zonnestelsel. In plaats van alleen maar feitjes over planeten uit een boek te leren, gaat hij of zij aan de slag met een maquette. Door te onderzoeken, te bouwen, en te presenteren, ontwikkelt jouw kind vaardigheden zoals onderzoek doen, creatief denken, en spreken voor een groep.

Waarom is het belangrijk?

Je vraagt je misschien af, waarom is dit belangrijk voor mijn kind? Nou, de wereld verandert snel en het is onmogelijk om te voorspellen welke specifieke kennis kinderen in de toekomst nodig hebben. Competenties als creatief denken, samenwerken, en aanpassingsvermogen zijn vaardigheden waar ze hun hele leven profijt van kunnen hebben, in welke baan of situatie dan ook.

Hoe het werkt

Competentiegericht leren in de klas kan op veel manieren plaatsvinden. Leraren kunnen projecten of groepsopdrachten gebruiken waarin leerlingen samen moeten werken om een doel te bereiken. Ook kunnen technologie en multimediabronnen worden ingezet om het leerproces interactiever te maken. De focus ligt op het proces en niet alleen het eindresultaat: wat heeft je kind geleerd en welke vaardigheden heeft hij of zij ontwikkeld?

Tips voor effectief gebruik

  • Blijf betrokken: Vraag je kind regelmatig naar projecten waar ze aan werken en welke vaardigheden ze daarbij gebruiken.
  • Veelzijdige ontwikkeling: Stimuleer je kind om aan een breed scala van activiteiten deel te nemen, zowel op school als daarbuiten, om verschillende competenties te ontwikkelen.
  • Reflectie: Moedig je kind aan om na afloop van een project te reflecteren: wat ging goed, wat kon beter en wat hebben ze geleerd?

Valkuilen om te vermijden

Een veelvoorkomende fout is om te focussen op de voltooiing van het project, in plaats van op welke vaardigheden je kind ontwikkelt. Het eindproduct is belangrijk, maar de competenties die je kind onderweg oppikt, zijn dat des te meer.

Samenvatting

Competentiegericht leren is een krachtige methode die zich richt op het ontwikkelen van praktische vaardigheden en competenties die kinderen hun hele leven kunnen gebruiken, in plaats van zich alleen te richten op kennisoverdracht. Door betrokken te blijven, je kind aan te moedigen in diverse activiteiten en de nadruk te leggen op de ontwikkeling van vaardigheden, kun je je kind maximaal ondersteunen in deze moderne benadering van onderwijs.